Ciasteczka z czereśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

74 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

250 gramów

75 gramów

1 sztuka

środek:

20 sztuk

1 łyżka

wierzch:

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie przełóż na stół i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Ciasteczka z czereśniami - Krok 1

Krok 2

Czereśnie umyj, usuń delikatnie pestki i wsyp w środek odrobinę cukru.

Ciasteczka z czereśniami - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj i potnij na kwadraty 8 x 8 cm (ich wielkość zależy od wielkości czereśni).

Ciasteczka z czereśniami - Krok 3

Krok 4

Czereśnie zawiń w ciasto jak cukierek w papierek i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz około 15 minut.

Ciasteczka z czereśniami - Krok 4

Krok 5

W tym czasie cukier puder utrzyj z odrobiną soku z cytryny na gładki lukier. Do części lukru możesz dodać odrobinę soku wyciśniętego z czereśni, zabarwi on lukier na różowo.

Ciasteczka z czereśniami - Krok 5

Krok 6

Wystudzone ciasteczka posmaruj dekoracyjnie lukrem i odstaw aby lukier zastygł.

Ciasteczka z czereśniami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • durek  hak

    durek hak , 04.05.2017

    Niewiem jeszcze jak smakują, ale wiem, że świetnie wyglądają i, że mają w sobie... Czereśnie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z czereśniamiCiasteczka z czereśniami

Kruche ciasto połączone ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem, polane kolorowym lukrem – to dokonała inspiracja, zwłaszcza jeśli lubisz oryginalne propozycje na deser. Czereśniowe cukierki przypominają rogaliki, ale mają dodatkowo oryginalną formę. Do ich przygotowania potrzebujesz mąki, jajek, kostki do pieczenia, cukru pudru, świeżych czereśni i soku z cytryny. Ciasto przed rozwałkowaniem powinno się odstawić na jakiś czas do lodówki. Czereśnie należy wydrylować i wsypać odrobinę cukru do każdej z nich. Ciasto kroi się na kwadraty o równych bokach i układa na nich owoce. Następnie zawija się je i piecze. Kiedy cukierki są już gotowe, pozostaw je na chwilę do ostygnięcia, a potem udekoruj lukrem – zabarwisz go sokiem z czereśni. Cukierki czereśniowe będą doskonałym słodkim podarunkiem na wiele okazji. Zawiń je w przezroczystą folię i przewiąż wstążką. Chcesz przygotować ciastka, które nie tylko świetnie smakują, ale i wspaniale wyglądają? Dowiedz się z podanego przepisu, jak je zrobić.