Ciasteczka z rodzynkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

250 gramów

3.5 grama

125 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać.

Krok 2

Kasię rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i wlać do miski z mąką.

Krok 3

Dodać jedno jajko.

Krok 4

Wszystko wymieszać, a następnie wyrabiać około 5 minut mieszadłami miksera.

Krok 5

Gdy masa stanie się gładka, odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Krok 6

Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieść.

Krok 7

Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.

Krok 8

Ciasto posmarować białkiem i wysypać na nie rodzynki.

Krok 9

Lekko przycisnąć dłonią i zwinąć w roladę.

Krok 10

Ostrym nożem kroić centymetrowe roladki, układać je na papierze do pieczenia formując dłońmi.

Krok 11

Ślimaczki smarować rozkłóconym żółtkiem.

Krok 12

Piec w 180 st. C, aż staną się rumiane-około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z rodzynkamiCiasteczka z rodzynkami

Te nieskomplikowane ciasteczka z rodzynkami przygotujesz bez specjalnych foremek i wyszukanych składników. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji i zobacz, jak łatwo można przyrządzić smaczną słodką przekąskę. Aby zaoszczędzić czas, najpierw rozpuść kostkę do pieczenia w ciepłym mleku – odczekaj chwilę zanim wystygnie i dodaj ją do mąki. Zanim połączysz ze sobą wszystkie składniki, dokładnie przesiej mąkę. Dzięki temu stanie się bardziej sypka i łatwiej będzie wyrobić z niej gładką masę. Odpowiednio zmiksowane ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Kiedy ugnieciesz je i rozwałkujesz, będzie brakowało już tylko dodatków – rodzynki zastąpisz ewentualnie suszoną żurawiną. Całość zwiń w roladę i krój nożem na równe plasterki. Możesz nadać roladkom dodatkowy kształt już na blasze, formując je dłonią. Gotowe porcje posmaruj jeszcze roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu zyskają połyskującą glazurę. Po kilkunastu minutach możesz już delektować się smakiem ciasteczek z rodzynkami. Do dzieła!