Sernik z rodzynkami - prosty i sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik z rodzynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

782 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

768 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

6 sztuk

0.25 łyżeczki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

30 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na kilka minut, odsącz i oprósz mąką ziemniaczaną.

Sernik z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw w chłodne miejsce.

Sernik z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Masło utrzyj w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem.

Sernik z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Gdy masa będzie pulchna, zacznij dodawać stopniowo twaróg.

Sernik z rodzynkami - Krok 4

Krok 5

Masę delikatnie połącz z pianą z białek, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Sernik z rodzynkami - Krok 5

Krok 6

Do przygotowanej formy wlej ciasto, dodaj rodzynki i piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Sernik z rodzynkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ustaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK. Sernik to jeden z obowiązkowych ciast na Świątecznym stole. Przepis na ten sernik przypomniał mi, że to co sprawdzone jest najlepsze .Nie potrzebuję drogich składników ,aby wyszedł pyszny serniczek. Mój patent na rodzynki to namoczenie ich w herbacie, lub ciepłej wodzie .Następnie obtaczam je w mące i dopiero dodaję do ciasta. Zamiast cukru dodaję syrop daktylowy ,dodatkowo słodycz rodzynek sprawia ,że tego cukru nie potrzebujemy aż tyle. Uwielbiam polewy czekoladowe więc do tego sernika przygotowałam z ciemnej czekolady .Dodatek żelatyny i śmietanki kremówki sprawił ,że polewa była idealnie lśniąca .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rodzynkamiSernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach, jeśli nie tysiącach odmian – zachwyca kolejne pokolenia. Kluczem do wyjątkowego smaku tego placka jest masa, przygotowywana z twarogu, wzbogacanego różnymi dodatkami. Jeśli należycie do ogromnej rzeszy zwolenników sernika, skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Nawiązuje do klasycznej wersji placka, urozmaiconego rodzynkami i waniliowym aromatem. Puszysty sernik z rodzynkami nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 45 minut, aby ciasto trafiło na wasz stół. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Sernik z rodzynkami to propozycja dla miłośników tego tradycyjnego deseru, który przygotujecie w nowej odsłonie.

Na jaką okazję?

Ciasto sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Jest idealnym pomysłem na świąteczny stół, jak i na codzienne menu deserowe.

Czy wiesz, że?

Odmianą klasycznego sernika jest sernik gotowany. Zrobicie je więc bez pieczenia. Po zagotowaniu masy serowej wystarczy schłodzić ją w lodówce, aby ciasto było gotowe do podania.

Dla urozmaicenia:

Wierzch tradycyjnego sernika możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować sparzonymi rodzynkami.