Ciastka digestive

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

10

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

175 gramów

50 gramów

4 łyżki

6 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do jednego naczynia dodaj płatki owsiane do nich obie mąki, pokrojoną Kasię, cukier, proszek do pieczenia, sól i mleko. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Ciasto powinno być lepkie na tyle, że dasz rade zagnieść je w jedną kulę.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego placuszki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 15 minutach ciastka digestive będą gotowe.

Krok 3

Przepis możesz nieco urozmaicić, rozsmarowując na upieczonych herbatnikach warstwę rozpuszczonej wcześniej czekolady lub posypując płatkami soli. Można posmarować czekolada.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej