Ciastka francuskie ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

50 dekagramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę, owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione Kasią rozwałkować a następnie złożyć z obu stron do środka aby było ono trzykrotnie przełożone. Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki.

Krok 3

 Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt i ostrym nożem wycinamy 8 kwadratów i 8 wąskich pasków (każdy skręcić).

Krok 4

Każdy z kwadratów posmarować dżemem, krawędzie ciastek posmarować jajkiem, ułożyć na nich poskręcane paski ciasta i lekko docisnąć.

Krok 5

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w plastry.

Krok 6

Ułożyć na ciastku.

Krok 7

Ciastka piec na blasze spłukanej wcześniej zimną wodą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 18 minut.

Krok 8

Zaraz po upieczeniu posypać cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka francuskie ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej