Ciastka gwiazdki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

60 gramów

3.5 grama

125 mililitrów

250 gramów

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać.

Krok 2

Kasię rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i wlać do miski z mąką.

Krok 3

Dodać jedno jajko.

Krok 4

Wszystko wymieszać, a następnie wyrabiać około 5 minut mieszadłami miksera.

Krok 5

Gdy masa stanie się gładka, odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Krok 6

Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieść.

Krok 7

Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.

Krok 8

Z ciasta wykrawać foremkami gwiazdki i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 9

Kandyzowane owoce pokroić, jajko rozkłócić.

Krok 10

Jajkiem smarować powierzchnię gwiazdek, a następnie układać na nich owoce i migdały.

Krok 11

Gwiazdeczki włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec, aż staną się rumiane ok. 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka gwiazdkiCiastka gwiazdki

Kolorowe ciasteczka w kształcie gwiazdek wyglądają wspaniale, a smakują jeszcze lepiej. Są chrupiące, o delikatnym mlecznym smaku, z którym znakomicie komponują się migdały oraz kandyzowane owoce. Przygotowanie tych słodkości jest wyjątkowo łatwe – na początek przesianą mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i cukrem. Kostkę do pieczenia rozpuść z mlekiem, a gdy przestygnie, wlej ją do suchych składników. Na koniec dodaj jajko, po czym całość starannie połącz. Wyrobione gładkie ciasto przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Gdy wyrośnie, ponownie zagnieć je na obsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i za pomocą metalowych foremek wykrawaj z niego gwiazdki (oczywiście równie apetyczne będą ciasteczka w innym kształcie, np. serduszek). Ułóż ciastka na wyłożonej pergaminem blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i na każdym z mini wypieków umieść migdał oraz kandyzowane owoce. Upiecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku. Udowadniamy, że pieczenie może być proste – skorzystaj z naszego przepisu na pyszne i apetyczne ciastka gwiazdki.