Ciastka 'Momenty'

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

55

380 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

626 osób wydrukowało

Pobierz pdf

992 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

350 gramów

70 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

500 gramów

2 dekagramy

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię zmiksuj z cukrem.

Krok 2

Dodawaj po jednym całym jajku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.

Krok 3

Płatki rozsyp na tacy, a następnie kładź na nie kulki przygotowanego ciasta (wielkości orzecha włoskiego).

Krok 4

Kulki obtaczaj w płatkach owsianych.

Krok 5

Blachę posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 6

Ciastka układaj zostawiając między nimi dość duże odstępy.

Krok 7

W środek każdej kulki możesz włożyć papaję, kawałek suszonej moreli, rodzynki lub orzeszka.

Krok 8

Piecz ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

4

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Szewczyk

    Elżbieta Szewczyk, 20.06.2018

    ciasteczka są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alex Kopec

    Alex Kopec, 22.03.2018

    bardzo dobre ciastka:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lighty Power

    Lighty Power, 21.10.2017

    Dziękuję za przepis, ale polecam piec trochę dłużej niż 20 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Piórkowska

    Grażyna Piórkowska, 20.11.2015

    Dzis pieke.Dziekuje za przepis.Swieta tuz tuz.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka 'Momenty' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka 'Momenty'Ciastka 'Momenty'

Ciasteczka „momenty” to chrupiące drobne słodycze z płatkami owsianymi, idealne na wycieczkę albo spotkanie w większym gronie. Są bardzo proste w przygotowaniu, z ciasta wystarczy jedynie uformować kulki, które łatwo będzie obtoczyć w posypce z płatków. Do wykonania ciasta potrzebny jest cukier, kostka i proszek do pieczenia, a także mąka. Podczas ucierania dodaj także cukier waniliowy, który nada całości przyjemnego aromatu, dobrze będą pasować również przyprawy korzenne. Gotowemu ciastu nadawaj kształty orzechów włoskich, a następnie obtaczaj w płatkach owsianych górskich, które po upieczeniu na złocisty kolor nabiorą chrupkości. Ciasteczka możesz nadziewać na różne sposoby – na środku każdego z nich umieść dodatkowo kawałek suszonej moreli, żurawinę lub inne bakalie. Ciasteczka zapakuj do pudełka śniadaniowego i zabierz ze sobą na przekąskę do pracy lub na wycieczkę – są naprawdę pyszne i chrupiące! Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!