Ciastka wyciskane "Serduszka"

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij
Ciastka wyciskane "Serduszka"

Składniki

1 kilogram

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1.5 łyżeczki

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy Kasię, proszek do pieczenia i siekamy nożem.

Krok 2

Z jajek i cukru robimy kogel mogel, dodajemy do mąki zagniatając ciasto.

Krok 3

Dodać śmietanę i aromat, zagnieść wszystko energicznie.

Krok 4

Wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Krok 5

Następnie kroimy na cztery części i każdą część wałkujemy na placek (żeby nie był bardzo cienki).

Krok 6

Foremkami do ciastek można różne kształty robić, moje są serduszka, dlatego na Dzień Mamy.

Krok 7

Wycinamy Serduszka, żeby każde miało parę, w jednym robimy mniejsze serduszko.

Krok 8

Układamy na blaszce i pieczemy 30 minut.

Krok 9

Tak gotowe ciastka po wystudzeniu smarujemy dżemem (można wiśniowym) i kładziemy drugie serce z dziurką.

Krok 10

Gotowe. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka wyciskane "Serduszka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej