Ciasto brzoskwiniowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

5 sztuk

2 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek.

Krok 3

Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka i wymieszać.

Krok 4

Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia – delikatnie zamieszać oraz dolać ostudzoną Kasię.

Krok 5

Wszystko razem dokładnie połączyć.

Krok 6

Przygotowane ciasto przełożyć do okrągłej formy (o średnicy ok. 26 cm), rozłożyć na wierzchu obrane i pokrojone na cząstki owoce.

Krok 7

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto brzoskwinioweCiasto brzoskwiniowe

Ciasto z owocami to idealna propozycja na słodką przekąskę w ciągu letniego dnia. Podane z mrożoną herbatą czy lemoniadą będzie wyśmienitym uzupełnieniem obiadu. Tym razem wykorzystaj soczyste brzoskwinie i połącz je z puszystym ciastem. Od czego rozpocząć przygotowania? Na początek rozpuść kostkę do pieczenia, a następnie odstaw ją do momentu, aż ostygnie. Podczas przygotowywania ciasta zwróć uwagę na kolejność dodawania produktów – oddziel składniki mokre od suchych i najpierw ubij same białka, po czym żółtka oraz cukier. Do tak przygotowanej masy dosyp mąkę i proszek do pieczenia, a na samym końcu wlej rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. Na wierzchu ciasta poukładaj cząstki brzoskwiń – dobrze sprawdzą się także inne owoce, np. gruszki lub śliwki. Po upieczeniu i przestudzeniu nałóż na nie odrobinę wiśniowej, kwaskowatej konfitury, która przełamie słodycz ciasta, albo posyp cukrem pudrem. Jeszcze słodszy efekt uzyskasz, gdy na wierzchu umieścisz kleks bitej śmietany. Tym przepisem udowadniamy, że pyszne wypieki można przyrządzić w prosty sposób. Upiecz ciasto brzoskwiniowe i podziel się swoją opinią w komentarzu.