ciasto cytrynowo- jogurtowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

9 mililitrów

1 opakowanie

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

wierzch:

3 gramy

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wlać olej, jogurt, sok z cytryny, dodać jajka, skórkę cytrynową, aromat cytrynowy, cukier i wszystko zmiksować, aż będzie jednolita masa.

Krok 2

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy i wymieszać łyżką.

Krok 3

Suche składniki wsypywać stopniowo do mokrych, mieszając łyżką lub mikserem.

Krok 4

Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej Kasią i obsypaną bułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej