Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szczypta

6 łyżek

1 szklanka

1 sztuka

15 dekagramów

15 dekagramów

2 łyżeczki

1 kilogram

kruszonka:

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru.

Krok 2

Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru, dodać gotowaną gorącą wodę, otartą skórkę cytryny (sparzonej wrzątkiem), dalej ucierać aż się cukier rozpuści.

Krok 3

Ubitą pianę dodać do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.

Krok 4

Do 1 szklanki mąki dodać cukier, cynamon, Kasię, cukier waniliowy, wszystko delikatnie rozkruszyć, aż wyjdzie kruszonka.

Krok 5

Blaszkę o wymiarach 41x31 cm posmarować cieniutko Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia (można dać mniejszą blaszkę, wtedy ciasto będzie wyższe).

Krok 6

Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie, posypać kruszonką. Piec 35-40 min. w 200º C. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej