Ciasto jabłkowo-marcepanowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto jabłkowo-marcepanowe

Składniki

ciasto:

1 sztuka

350 gramów

100 gramów

150 gramów

3 sztuki

nadzienie:

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy zmiel lub rozdrobnij w malakserze. W misce wymieszaj zmielone orzechy, cukier i mąkę.

Ciasto jabłkowo-marcepanowe - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka, posiekaną Kasię i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na stół i zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

Ciasto jabłkowo-marcepanowe - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój ćwiartki na kawałki. Rodzynki zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedź przez sito.

Ciasto jabłkowo-marcepanowe - Krok 3

Krok 4

Masę marcepanową zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z jabłkami, cukrem i rodzynkami.

Ciasto jabłkowo-marcepanowe - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę o średnicy 24 cm. Nakłuj widelcem.

Ciasto jabłkowo-marcepanowe - Krok 5

Krok 6

Na ciasto w tortownicy wyłóż nadzienie. Całość przykryj pozostałym ciastem, rozwałkowanym na cienki placek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w 200 st.C.

Ciasto jabłkowo-marcepanowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jabłkowo-marcepanowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wuzetka (ciasto WZ)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jabłkowo-marcepanoweCiasto jabłkowo-marcepanowe

Pachnące jabłkami i marcepanem ciasto przypomina klasyczną szarlotkę. Przypadnie do gustu zwłaszcza osobom lubiącym delikatne, owocowe wypieki. Ciasto jabłkowo-marcepanowe będzie smacznym deserem podczas świątecznych spotkań albo pysznym uzupełnieniem codziennej kawy. Spód i górę wypieku przyrządza się z dodatkiem posiekanych orzechów, dzięki czemu całość zyskuje bardziej wyrazisty smak. Nadzienie stanowią jabłka z dodatkiem sparzonych rodzynek i startej masy marcepanowej oraz cukru. Soczysty, ale słodki farsz świetnie współgra z delikatnie kruchym ciastem. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem i ozdób listkiem mięty. Sprawdzą się również dodatki serwowane na ciepło, na przykład sos waniliowy, malinowy lub karmelowy. Wypiek będzie też smaczny, jeśli dołączysz do niego gałkę lodów waniliowych oraz bitą śmietanę. Posyp go wtedy także bakaliami i oprósz cynamonem. Jeśli szukasz sposobu na pyszne ciasto jabłkowe, przygotuj je w nieco odmienionej wersji – z dodatkiem marcepanu. Zapoznaj się z naszym przepisem.