Ciasto jogurtowe z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

561 osób wydrukowało

Pobierz pdf

965 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

160 gramów

0.5 łyżeczki

120 gramów

3 sztuki

masa jogurtowa:

1 kilogram

160 gramów

2 szklanki

50 gramów

masa jagodowa:

0.5 szklanki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj biszkopt. Kasię rozpuść i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę z proszkiem. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Piecz w 180 st. C około 20 minut. Biszkopt przestudź.

Krok 3

Żelatynę namocz oddzielnie w odrobinie zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Jedną szklankę jagód zmiksuj ze szklanką cukru pudru. Żelatyny rozpuść.

Krok 4

Większą porcję wymieszaj ze zmiksowanymi jagodami. W misce wymieszaj jogurt, 1 szklankę całych jagód i zmiksowane jagody z żelatyną.

Krok 5

Masę jogurtową przełóż na wystudzony biszkopt i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 6

Pozostałe jagody zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem i wymieszaj z resztą rozpuszczonej żelatyny i sokiem jabłkowym.

Krok 7

Masę jagodową przełóż na lekko stężałą masę jogurtową. Deser odstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężał.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 23.05.2020

    Świetny przepis - wychodzi bardzo dobry biszkopt, warstwa jogurtowa i galaretka. Próbowałam w wydaniu jagodowym, truskawkowym i malinowym. Malinowe również ma świetny smak, natomiast truskawkowe jest za mało wyraziste.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pati Wt

    Pati Wt , 17.04.2018

    Jaki jogurt to ma być ?? Bo nierozumiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jogurtowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej