Ciasto makowe z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

45 dekagramów

9 sztuk

9 łyżek

1 szklanka

1.5 łyżeczki

6 sztuk

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i przez kilka minut podgrzewać na małym ogniu.

Krok 2

Dokładnie odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.

Krok 3

Jabłka obrać i zetrzeć „na pazurkach”.

Krok 4

Kasię utrzeć na puszysty krem, dodając po jednym żółtku.

Krok 5

Dodawać stopniowo mak, następnie jabłka i pozostałe składniki. Wymieszać.

Krok 6

Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 7

Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 8

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Czuryło

    Marta Czuryło

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z jabłkamiCiasto makowe z jabłkami

Lubisz ciasta z makiem, ale wolisz coś prostszego w przygotowaniu od klasycznego makowca? W takim przypadku koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Do przygotowania smacznego wypieku z jabłkami będziesz potrzebować suchego maku, który trzeba opłukać, namoczyć we wrzątku, a następnie dokładnie odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce. Miękką kostkę do pieczenia ucieraj z żółtkami, aż całość zyska gładką i spójną konsystencję. Dodaj do niej przygotowaną wcześniej masę makową oraz starte jabłka, orzechy i kaszę mannę, dzięki której makowiec nabierze odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto było bardziej puszyste, na koniec delikatnie połącz wymienione wcześniej składniki z ubitą na sztywno pianą z białek. Całość piecz w keksówce przez około godzinę. Gotowe ciasto makowe przestudź i oblej polewą czekoladową lub cytrusowym lukrem. Wierzch możesz udekorować bakaliami, na przykład kawałkami orzechów włoskich i kandyzowaną skórką pomarańczową. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.