Ciasto owocowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

32

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1007 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

16 gramów

400 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

Ciasto owocowe - Krok 1

Krok 2

Do masy kolejno dodawać po jednym jaju, ucierać.

Ciasto owocowe - Krok 2

Krok 3

Dodać mąkę i śmietanę, wymieszać.

Ciasto owocowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą formy.

Ciasto owocowe - Krok 4

Krok 5

Na wierzch ciasta ułożyć owoce. Piec około godziny.

Ciasto owocowe - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alicja Fir

    Alicja Fir , 28.07.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto owocowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek na proszku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto owocoweCiasto owocowe

Niewątpliwym atutem ciasta owocowego jest możliwość wykorzystania do niego dowolnego rodzaju owoców sezonowych. Dobrze sprawdzą się świeże maliny, borówki lub truskawki, ale także jabłka oraz gruszki. Jeżeli masz ochotę na przygotowanie ciasta poza letnim sezonem, użyj borówek lub malin w mrożonej wersji. Ciasto szybko przygotujesz, łącząc wszystkie składniki w jednej misce i ucierając za pomocą miksera (pamiętaj jednak, aby produkty dodawać stopniowo, ciągle miksując). Kiedy masa uzyska jednolitą, gładką konsystencję, wlej ją na blachę do pieczenia. Nie zapomnij wcześniej posmarować ją margaryną i posypać tartą bułką, dzięki czemu ciasto się nie przypali. Na górze wysyp wybrane przez siebie owoce i piecz przez około godzinę w nagrzanym wcześniej piekarniku. Ciasto owocowe serwuj posypane cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z odrobiną cynamonu) – razem z gorącą kawą lub z lodami śmietankowymi. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszny wypiek przy najbliższej okazji. Do dzieła!