Ciasto pomarańczowo-imbirowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

404 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

250 gramów

15 gramów

100 gramów

5 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 5

Krok 6

Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 25-30 minut. Ciasto wyjmij z pieca, skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp cukrem pudrem. Najlepsze jest jeszcze ciepłe.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 6
Tagi:
3

Opinie o przepisie

  • Anna Socha

    Anna Socha

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Socha

    Anna Socha

    zrobiłam bez imbiru i też jest przepyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Kwaśnicka

    Ilona Kwaśnicka

    Jest pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pomarańczowo-imbiroweCiasto pomarańczowo-imbirowe

Pachnące cytrusami, o wyrazistym smaku i puszystej konsystencji – takie właśnie jest ciasto pomarańczowo-imbirowe. Przygotujesz je w prosty sposób – wystarczy tylko, że dokładnie utrzesz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj do masy sok z cytryny i imbir w wersji kandyzowanej – nada on wypiekowi charakterystycznego posmaku, słodkiego i jednocześnie delikatnie pikantnego. Dostępny jest w wersji suchej oraz w gęstej zalewie. Jeśli wybierasz tę drugą opcję, dobrze go odsącz, żeby ciasto nie nasiąknęło syropem. Ciasto wylej na dużą i płaską blachę, a następnie ułóż na nim plasterki pomarańczy. Rozłóż je w równych odstępach, aby łatwiej było pokroić gotowy wypiek. Po upieczeniu delikatnie skrop go sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem, pokrój na dość duże kwadraty, by na każdym znalazł się plasterek pomarańczy. Podawaj na ciepło, razem z bitą śmietaną, owocowym sorbetem albo lodami waniliowymi. Sięgnij po nasz przepis przy najbliższej okazji i zobacz, jak łatwo upieczesz wyśmienite ciasto pomarańczowo-imbirowe!