Ciasto pomarańczowo-imbirowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

411 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

250 gramów

250 gramów

15 gramów

100 gramów

5 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 5

Krok 6

Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 25-30 minut. Ciasto wyjmij z pieca, skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp cukrem pudrem. Najlepsze jest jeszcze ciepłe.

Ciasto pomarańczowo-imbirowe - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna Socha

    Anna Socha , 21.01.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Socha

    Anna Socha , 20.01.2019

    zrobiłam bez imbiru i też jest przepyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Kwaśnicka

    Ilona Kwaśnicka , 13.11.2016

    Jest pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pomarańczowo-imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ekspresowe ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pomarańczowo-imbiroweCiasto pomarańczowo-imbirowe

Pachnące cytrusami, o wyrazistym smaku i puszystej konsystencji – takie właśnie jest ciasto pomarańczowo-imbirowe. Przygotujesz je w prosty sposób – wystarczy tylko, że dokładnie utrzesz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj do masy sok z cytryny i imbir w wersji kandyzowanej – nada on wypiekowi charakterystycznego posmaku, słodkiego i jednocześnie delikatnie pikantnego. Dostępny jest w wersji suchej oraz w gęstej zalewie. Jeśli wybierasz tę drugą opcję, dobrze go odsącz, żeby ciasto nie nasiąknęło syropem. Ciasto wylej na dużą i płaską blachę, a następnie ułóż na nim plasterki pomarańczy. Rozłóż je w równych odstępach, aby łatwiej było pokroić gotowy wypiek. Po upieczeniu delikatnie skrop go sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem, pokrój na dość duże kwadraty, by na każdym znalazł się plasterek pomarańczy. Podawaj na ciepło, razem z bitą śmietaną, owocowym sorbetem albo lodami waniliowymi. Sięgnij po nasz przepis przy najbliższej okazji i zobacz, jak łatwo upieczesz wyśmienite ciasto pomarańczowo-imbirowe!