
Składniki
3 sztuki
7.5 łyżki
50 gramów
1 łyżeczka
5 łyżek
2 łyżki
250 gramów
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
75 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Kasię roztopić w rondelku i ostudzić. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.
Krok 2
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń. Przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej