Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

7.5 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

5 łyżek

2 łyżki

250 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

75 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Kasię roztopić w rondelku i ostudzić. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.

Krok 2

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń. Przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej