
Składniki
3 sztuki
7.5 łyżki
50 gramów
1 łyżeczka
5 łyżek
2 łyżki
250 gramów
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
75 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Kasię roztopić w rondelku i ostudzić. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.
Krok 2
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń. Przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej