Ciasto Sowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

761 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto Sowa

Składniki

podstawowe ciasto czekoladowe:

150 mililitrów

110 gramów

220 gramów

175 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżeczki

50 gramów

krem:

220 gramów

125 gramów

100 gramów

2 łyżki

dekoracja:

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok.

Ciasto Sowa - Krok 1

Krok 2

Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. Przesiej do masy resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę.

Ciasto Sowa - Krok 2

Krok 3

Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o boku 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 70 minut.

Ciasto Sowa - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i 50 g kakao. Dodaj niewielką ilość mleka, aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie.

Ciasto Sowa - Krok 4

Krok 5

Wyrównaj wierzch ciasta. Rozsmaruj na nim krem, aby stworzyć oczy i dziób sowy. Do kremu dodaj pozostałe 50 g kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru. Dodaj niewielką ilość mleka, jeśli to konieczne. Przygotowanym kremem posmaruj boki ciasta i nieposmarowane części wierzchu.

Ciasto Sowa - Krok 5

Krok 6

Posyp ciasto wiórkami z czekolady, aby stworzyć uszy i skrzydła sowy. Z białej masy cukierniczej wytnij dwa kółka i połóż w miejscu oczu sowy. Z pomarańczowej masy cukierniczej wytnij dziób. Dwie czekoladowe draże posłużą jako źrenice.

Ciasto Sowa - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Magdalena Antoszkiewicz

    Magdalena Antoszkiewicz, 09.05.2020

    Pyszne ciasto i zawsze wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Elzbieta Bezara

    Maria Elzbieta Bezara, 04.12.2016

    bardzo oryginalny wygląd,może uchodzić za torcik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kapecka

    Maria Kapecka, 18.09.2016

    Pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Niemiec

    Kasia Niemiec, 18.09.2016

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Murawska-Opyrchał

    Iwona Murawska-Opyrchał, 18.09.2016

    Kasia Niemiec coś dla Ciebie - sowa do kolekcji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kotowska

    Joanna Kotowska, 17.09.2016

    Iwona Sowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Elżbieta Bacławska

    Janina Elżbieta Bacławska, 08.09.2016

    Ciekawe ciasto takiego jeszcze niemialam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Zet

    Radek Zet, 07.09.2016

    Chce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czarnecka Dołęgowska

    Anna Czarnecka Dołęgowska, 07.09.2016

    Radek Zet :-*

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Sowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto SowaCiasto Sowa

Klasyczne ciasto czekoladowe z kremem zyska ciekawy wygląd, jeśli udekorujesz je w taki sposób, by przypominało sowę. Proponowany wypiek to doskonała inspiracja na tematyczne lub urodzinowe przyjęcie. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest upieczenie kakaowego biszkoptu, do którego przyrządzenia wystarczy tylko kilka składników. Kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo jajka. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną oraz kakao i dodaj do ciasta, a po chwili wlej mleko z odrobiną soku z cytryny. Miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników. Powstałą masę wlej do kwadratowej formy i piecz przez sugerowany czas. Następnie przygotuj czekoladowy krem do przełożenia biszkoptu, ucierając kostkę do pieczenia z cukrem, kakao oraz mlekiem. Posmaruj kremem kakaowy biszkopt, także po bokach. Na koniec udekoruj ciasto, używając białej i pomarańczowej masy cukierniczej, wiórków czekoladowych oraz kakaowych drażetek. Tworząc wizerunek sowy, zainspiruj się zdjęciem dołączonym do tego przepisu. Miłego pieczenia.