Ciasto straciatella

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

526 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

588 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa czekoladowa:

300 gramów

100 gramów

krem z białej czekolady:

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

ciasto:

1 opakowanie

60 gramów

1 szklanka

4 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z miodem.

Krok 2

Następnie wylej na arkusz papieru dobrze wchłaniającego tłuszcz i odstaw na kilka godzin.Rozgrzej piekarnik do 180 st.C.

Krok 3

Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 4

Czekoladę drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek.

Krok 5

Miękką Kasię ubij z 200 g cukru na krem dodając po jednym żółtka. Następnie dodaj jogurt i mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem i posiekaną czekoladę.

Krok 6

Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do przygotowanych wcześniej tortownic.

Krok 7

Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij papier do pieczenia.

Krok 8

W międzyczasie przygotuj krem: posiekaj czekoladę na małe kawałki, dodaj śmietanę i rum i stop w kuchence mikrofalowej przez około 50 sekund. Dobrze wymieszaj i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 9

Blaty ciasta przełóż wystudzonym kremem. Masę czekoladową zdejmij z papieru i zagnieć w dłoniach.

Krok 10

Gdy stanie się elastyczna, rozwałkuj cienko za pomocą wałka i w razie potrzeby podsyp odrobiną kakao. Przykryj ciasto wygładzając powierzchnię i boki. Odetnij nadmiar masy ostrym nożem, ponownie zagnieć i zrób z masy ozdobny wałeczek. Obklej nim dookoła ciasto. Powierzchnię ciasta natnij nożem w ozdobną kratkę.

5

Opinie o przepisie

  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf , 13.02.2017

    Zdecydowanie dobre. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pe

    Kasia Pe , 08.08.2016

    Czy to ciasto można upiec całe i wtedy przekroić na pół? Czy wyjdzie w prodizu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bonjo Marciniak

    Krzysztof Bonjo Marciniak , 07.08.2016

    Maciej Wu w tytule

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 12.01.2016

    Panie Krzysztofie, proponujemy dodać trochę więcej miodu, a masę czekoladową rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - inaczej może się przyklejać do wałka i rwać. Jeśli rozwałkujemy ją z użyciem papieru, powinno to rozwiązać problem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rak

    Krzysztof Rak , 24.12.2015

    Nie da się rozwałkować tej masy czekoladowej, mimo że elastyczna, nadal jest bardzo twarda :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto czekoladowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto straciatellaCiasto straciatella

Choć najczęściej stracciatella kojarzona jest z waniliowymi lodami oprószonymi kawałkami czekolady, warto wiedzieć, że oryginalnie jest to nazwa włoskiej zupy. Dziś przyjęło się nazywać tak różne desery i ciasta, które zawierają rozdrobnione kawałki czekolady. Nie inaczej jest z przepisem na ciasto stracciatella, w którym czekolada występuje nie tylko w postaci rozkruszonych drobinek, ale jest także bazą kremu do przełożenia warstw oraz plastycznej masy na wierzchu. Delikatne ciasto jogurtowe wyłóż na dwie tortownice – nie trzeba będzie już przekrawać go po upieczeniu. Zamiast popularnej polewy, wypiek posmaruj masą wykonaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady wraz z miodem. Po wystygnięciu będzie miała elastyczną konsystencję, którą z łatwością rozwałkujesz i uformujesz wedle upodobań. Wykorzystaj swoją fantazję i przyozdób ciasto w ciekawe wzory z czekoladowej masy. Całość nie tylko świetnie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole. Sprawdzi się jako urodzinowy tort lub poobiedni deser.