Miodowiec z orzechami włoskimi – placek czeski | Przepisy.pl pixel

Miodowiec z orzechami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

322

heart
1986 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3865 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

2 łyżki

3 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

100 gramów

prażone orzechy:

100 gramów

2 łyżki

50 gramów

masa budyniowa:

3 szklanki

2 opakowania

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód rozpuszczamy w rondelku z mlekiem.

Miodowiec z orzechami - Krok 1

Krok 2

Rozpuszczony miód mieszamy z resztą składników na ciasto. Zagniatamy ciasto.

Miodowiec z orzechami - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. 1 część wałkujemy na wielkość blaszki. Przekładamy ciasto do blaszki i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 15 minut.

Miodowiec z orzechami - Krok 3

Krok 4

Orzechy kruszymy. Podsmażamy na patelni z masłem i miodem.

Miodowiec z orzechami - Krok 4

Krok 5

2 część ciasta wałkujemy również na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki. Nakładamy podprażone orzechy. Pieczemy przez 15 minut.

Miodowiec z orzechami - Krok 5

Krok 6

2 szklanki mleka podgrzewamy w garnku z cukrem. Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Przekładamy na wystudzony spód masę, przekładamy drugą częścią ciasta z orzechami.

Miodowiec z orzechami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Ryszewska

    Joanna Ryszewska , 01.12.2022

    Miodowiec to musi have Świąt, gości on na naszym stole wigilijnym razem z makowcem. Kto nie próbował - zachęcam do upieczenia. Przepis bardzo łatwy - nawet jeżeli nie masz doświadczenia z pieczeniem napewno sobie poradzisz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 04.12.2020

    I znowu przepis, do którego wykonania mam wszystkie składniki w domu. Ciężko się zdecydować co zrobić...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowiec z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowiec z orzechamiMiodowiec z orzechami

Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie zapomnijcie o hojnej porcji orzechów, ponieważ doskonale łączą się z miodowym smakiem. Dwie kruche warstwy ciasta i prażone orzechy postanowiliśmy wzbogacić kremową masą budyniową. Ten przepis na miodowiec z orzechami naprawdę robi wrażenie.

Dla kogo?

Odkrywanie nowych przepisów sprawia Wam dużą przyjemność i nawet bardziej pracochłonne receptury nie są Wam straszne? Miodowiec z orzechami szybko stanie się przebojem na Waszych stołach.

Na jaką okazję?

Przyrządzenie apetycznych warstw ciasta miodownik zajmuje trochę czasu, więc dobrze jest zaplanować jego zrobienie na spokojniejszy dzień. Weekend za pasem? Zanotujcie w kalendarzu pyszne plany o smaku orzechów i miodu.

Czy wiesz, że?

Do orzechowego miodowca świetnie pasuje miód gryczany. Cechuje się ciemnobrązową barwą i wyrazistym, lekko piekącym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Wystudzony spód miodownika z orzechami włoskimi, przed nałożeniem masy budyniowej, można posmarować kwaśną konfiturą np. wiśniową.