Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

15 dekagramów

polewa:

0.5 szklanki

2 sztuki

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 2

Stale ucierając, dodawać kolejno jajka

Krok 3

Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Wymieszać.

Krok 5

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą formy.

Krok 6

Na wierzchu ułożyć kawałki truskawek.

Krok 7

Piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Krok 8

W tym czasie wymieszać składniki masy śmietanowej i wylać na podpieczone ciasto.

Krok 9

Piec kolejne 15-20 min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanowąCiasto ucierane z truskawkami i polewą śmietanową

Łatwe do przyrządzenia ciasto ucierane będzie wyjątkowo smaczne, jeśli dodasz do niego dojrzałe truskawki. Aby je upiec, potrzebujesz jedynie kilku składników. Najpierw połącz dwa rodzaje mąki – pszenną i ziemniaczaną – z drobno zmielonymi migdałami. Do mieszanki wsyp także proszek do pieczenia. Miękką kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę i nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj jajka. Dosypuj powoli mąkę, cały czas ucierając, aż ciasto osiągnie gładką, jednolitą konsystencję. Następnie przełóż je do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj i pokrój na połówki. Część z nich wciśnij dość głęboko w ciasto, a resztę ułóż na wierzchu. Owoce warto wcześniej oprószyć mąką, aby nie wydzielały zbyt dużo soku i nie opadły na dno placka. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz, aż nabierze złocistego koloru. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Zapisz nasz sprawdzony przepis na godne polecenia ucierane z truskawkami.