Ciasto z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

50 gramów

100 gramów

2 łyżki

250 gramów

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżeczki

1 kilogram

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Posiekać z Kasią, dodać 50 g cukru, żółtka, śmietanę.

Krok 3

Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki.

Krok 4

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć.

Krok 5

Dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku.

Krok 6

Dużą blaszkę wysmarować Kasią.

Krok 7

Połową ciasta wyłożyć spód oraz boki.

Krok 8

Na ciasto wyłożyć jabłka.

Krok 9

Na nie zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe ciasto, zostawiając mały kawałek.

Krok 10

Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, wyłożyć równomiernie na ciasto.

Krok 11

Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Krok 12

Piec około 40 minut w temperaturze 200°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Spaghetti carbonara
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami

Połączenie kruchego ciasta i jabłek jest bardzo popularne. Jeśli wykorzystasz do pieczenia odpowiednie gatunki owoców (antonówki, papierówki, renety), nie rozpadną się, a dzięki swojej kwaskowatości wzbogacą smak wypieku. Na początek przygotuj ciasto. Żeby się udało, należy użyć do niego mocno schłodzonych składników. Pokrój drobno margarynę Kasię i połącz z mąką, cukrem, żółtkiem i śmietaną. Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i włóż do lodówki lub zamrażarki. Podziel je na dwie części – jedną z nich przeznaczysz później na spód, drugą zetrzesz na wierzch. W międzyczasie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach i dopraw do smaku. Dodaj do nich także inne owoce, np. brzoskwinie. Ciasto będzie równie smaczne z gruszkami. Rodzynki zastąp ewentualnie suszoną żurawiną. Dobrym pomysłem będzie też dodatek orzechów laskowych, drobno posiekanych. Na owoce wyłóż ubite białka i resztę ciasta. Po upieczeniu serwuj na ciepło lub zimno, z dodatkiem cynamonu, a także gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.