Ciasto z jabłkami

- Krok 1Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Krok 2Posiekać z Kasią, dodać 50 g cukru, żółtka, śmietanę.
- Krok 3Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki.
- Krok 4Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i podsmażyć.
- Krok 5Dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku.
- Krok 6Dużą blaszkę wysmarować Kasią.
- Krok 7Połową ciasta wyłożyć spód oraz boki.
- Krok 8Na ciasto wyłożyć jabłka.
- Krok 9Na nie zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe ciasto, zostawiając mały kawałek.
- Krok 10Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, wyłożyć równomiernie na ciasto.
- Krok 11Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
- Krok 12Piec około 40 minut w temperaturze 200°C.
Połączenie kruchego ciasta i jabłek jest bardzo popularne. Jeśli wykorzystasz do pieczenia odpowiednie gatunki owoców (antonówki, papierówki, renety), nie rozpadną się, a dzięki swojej kwaskowatości wzbogacą smak wypieku. Na początek przygotuj ciasto. Żeby się udało, należy użyć do niego mocno schłodzonych składników. Pokrój drobno margarynę Kasię i połącz z mąką, cukrem, żółtkiem i śmietaną. Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i włóż do lodówki lub zamrażarki. Podziel je na dwie części – jedną z nich przeznaczysz później na spód, drugą zetrzesz na wierzch. W międzyczasie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach i dopraw do smaku. Dodaj do nich także inne owoce, np. brzoskwinie. Ciasto będzie równie smaczne z gruszkami. Rodzynki zastąp ewentualnie suszoną żurawiną. Dobrym pomysłem będzie też dodatek orzechów laskowych, drobno posiekanych. Na owoce wyłóż ubite białka i resztę ciasta. Po upieczeniu serwuj na ciepło lub zimno, z dodatkiem cynamonu, a także gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.