Ciasto z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

64

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.75 szklanki

2 szklanki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem, dodając po 1 jajku.

Krok 2

Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę.

Krok 3

Ucieramy na gładką masę.

Krok 4

Na ciasto układamy jabłka lub inne owoce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami to popularny wypiek, które występuje w najróżniejszych odmianach. Możesz go przygotować na cieście kruchym lub francuskim, biszkopcie lub w wersji bez pieczenia, czyli na herbatnikach. Dobrze sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub na różnego rodzaju uroczystości. Wówczas możesz je zaserwować z dodatkiem lodów waniliowych i sosem czekoladowym lub z bitą śmietaną. Ciasto z jabłkami najlepiej piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wlej do niej masę, ułóż jabłka pokrojone w ósemki lub szesnastki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Jeżeli po przygotowaniu, zostało Ci odrobinę ciasta, wykorzystaj je do wykonania tzw. kratki. W tym celu rozwałkuj pozostałe ciasto, wytnij z niego długie paski, a następnie rozłóż na wierzchu jabłek. Po upieczeniu, możesz przyozdobić wierzch cukrem pudrem lub sosem custard, który przygotowuje się z żółtek, mleka, cukru oraz z ekstraktem waniliowym. Ciasto z jabłkami równie dobrze będzie komponować się z kruszonką. Smacznego.