
Składniki
5 sztuk
50 gramów
1 łyżka
150 gramów
3 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
80 gramów
200 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 2 żółtka, mleko i masło i jeszcze raz wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
Krok 4
Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest za twarde dolej kilka kropel mleka.
Krok 5
Wysmaruj tortownicę masłem i wyklej ją ciastem. Wbij w ciasto ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
Krok 6
W miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i migdałami. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto masą śmietanową i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Przydadzą się: Nóż, deska, piekarnik, tortownica, miseczka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























