Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

112 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

kruszonka:

185 gramów

1 łyżeczka

140 gramów

nadzienie:

5 sztuk

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka, dodając Kasię i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy.

Krok 2

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji.

Krok 3

Wcześniej przygotowaną Kasię na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę.

Krok 4

Następnie dodajemy jajko i łączymy.

Krok 5

Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia.

Krok 6

Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka.

Krok 7

Tortownicę o śr. 26 cm. smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na ciasto (dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką.

Krok 8

Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki.

Krok 9

Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej