Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

112 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

kruszonka:

185 gramów

1 łyżeczka

127 gramów

140 gramów

nadzienie:

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka, dodając Kasię i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy.

Krok 2

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji.

Krok 3

Wcześniej przygotowaną Kasię na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę.

Krok 4

Następnie dodajemy jajko i łączymy.

Krok 5

Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia.

Krok 6

Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka.

Krok 7

Tortownicę o śr. 26 cm. smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na ciasto (dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką.

Krok 8

Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki.

Krok 9

Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cwibak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej