Ciasto z jabłkowymi różami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

300 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z jabłkowymi różami

Składniki

ciasto:

150 gramów

180 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

nadzienie:

1.5 kilograma

2 łyżeczki

125 mililitrów

1 sztuka

custard - słodka masa jajeczna:

1 opakowanie

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj cukier puder, Kasię, jajko i żółtko. Wyrób ciasto.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 1

Krok 2

Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 2

Krok 3

Plasterki jabłka z wodą i cytryną podgrzewaj w garnku przez ok. 3-5 minut (nie doprowadzaj do wrzenia - jabłka należy jedynie zmiękczyć, żeby dało się modelować ich kształt).

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim koło o średnicy 33 cm i ułóż równo w foremce o średnicy 30 cm wysmarowanej margaryną (3 cm ciasta potrzebne na brzegi). Ułóż plasterki jabłek tak, żeby tworzyły kształt małych różyczek. Układanie różyczek rozpoczynaj od warstwy zewnętrznej. Dokładaj po jednym plasterku jabłka, formując z nich małe fale, aż do środka kwiatu. Kolejne kręgi jabłek utworzą kształt różyczki. Układaj kolejne różyczki wzdłuż brzegu ciasta. Piecz w temp. 200°C (180°C, jeśli piekarnik jest wyposażony w termoobieg) przez 40-50 minut.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 4

Krok 5

Kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotuj budyń. Dodaj proszek do mleka i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli masa wyszła zbyt gęsta, dodaj więcej mleka).

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 5

Krok 6

Poczekaj, aż sos nieco przestygnie, a następnie wylej go pośrodku ciasta. Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • rozalija83 rozalija83

    rozalija83 rozalija83 , 01.09.2016

    Dziwne że w słodkiej masie jajecznej nie ma wzmianki o jajku? ;-) I czy tego budyniu nie trzeba czasem podpiec razem z całym ciastem? Proszę i odpowiedź bo ciasto wygląda pięknie a chciałabym żeby było równie udane i pyszne. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Koza

    Anna Koza , 02.10.2015

    Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Co prawda, formowanie róż z jablek jest dosc pracochlonne, wyglada na koniec bajecznie :) Jablka trzymalam w wodzie dluzej, niz podane 3-5 minut. Bylo to 10 minut. Swietne dla gosci, bardzo efektowne. Polaczenie kruchego ciasta z budyniem waniliowym, super. Trzeba tylko pamietac, ze i ciasto i budyn musza troche przestygnac przed polaczeniem, a po polaczeniu obu, nalezy calosc schlodzic. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkowymi różami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z lodami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej