Ciasto z jabłkowymi różami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

298 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z jabłkowymi różami

Składniki

ciasto:

150 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

nadzienie:

1.5 kilograma

2 łyżeczki

125 mililitrów

1 sztuka

custard - słodka masa jajeczna:

1 opakowanie

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj cukier puder, Kasię, jajko i żółtko. Wyrób ciasto.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 1

Krok 2

Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 2

Krok 3

Plasterki jabłka z wodą i cytryną podgrzewaj w garnku przez ok. 3-5 minut (nie doprowadzaj do wrzenia - jabłka należy jedynie zmiękczyć, żeby dało się modelować ich kształt).

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim koło o średnicy 33 cm i ułóż równo w foremce o średnicy 30 cm wysmarowanej margaryną (3 cm ciasta potrzebne na brzegi). Ułóż plasterki jabłek tak, żeby tworzyły kształt małych różyczek. Układanie różyczek rozpoczynaj od warstwy zewnętrznej. Dokładaj po jednym plasterku jabłka, formując z nich małe fale, aż do środka kwiatu. Kolejne kręgi jabłek utworzą kształt różyczki. Układaj kolejne różyczki wzdłuż brzegu ciasta. Piecz w temp. 200°C (180°C, jeśli piekarnik jest wyposażony w termoobieg) przez 40-50 minut.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 4

Krok 5

Kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotuj budyń. Dodaj proszek do mleka i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli masa wyszła zbyt gęsta, dodaj więcej mleka).

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 5

Krok 6

Poczekaj, aż sos nieco przestygnie, a następnie wylej go pośrodku ciasta. Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkowymi różami - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • rozalija83 rozalija83

    rozalija83 rozalija83

    Dziwne że w słodkiej masie jajecznej nie ma wzmianki o jajku? ;-) I czy tego budyniu nie trzeba czasem podpiec razem z całym ciastem? Proszę i odpowiedź bo ciasto wygląda pięknie a chciałabym żeby było równie udane i pyszne. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Koza

    Anna Koza

    Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Co prawda, formowanie róż z jablek jest dosc pracochlonne, wyglada na koniec bajecznie :) Jablka trzymalam w wodzie dluzej, niz podane 3-5 minut. Bylo to 10 minut. Swietne dla gosci, bardzo efektowne. Polaczenie kruchego ciasta z budyniem waniliowym, super. Trzeba tylko pamietac, ze i ciasto i budyn musza troche przestygnac przed polaczeniem, a po polaczeniu obu, nalezy calosc schlodzic. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej