Ciasto z karmelem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

487

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

masa:

2 sztuki

0.5 litra

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

0.75 opakowania

masa karmelowa:

1 opakowanie

dodatkowo:

1.5 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko skondensowane słodzone gotujemy przez 2 godziny.

Krok 2

Upiec biszkopt: Ubijamy białka z cukrem. Oddzielnie mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem.

Krok 3

Do ubitych białek z cukrem dodajemy wcześniej wymieszane żółtka, na koniec dodajemy mąkę. Pieczemy w temp. 180 C przez 20 minut.

Krok 4

Masa: Z podanych składników, tj. żółtek, mleka, cukru waniliowego, cukru pudru, mąki ziemniaczanej i pszennej gotujemy budyń.

Krok 5

Zostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnego budyniu dodajemy Kasię i dokładnie miksujemy.

Krok 6

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 7

Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Na masę wykładamy warstwę krakersów, następnie rozsmarowujemy karmel i ponownie układamy warstwę krakersów.

Krok 8

Ubijamy śnieżkę i dodajemy do niej gęstniejącą galaretkę.

Krok 9

Ubitą śnieżkę z galaretką wykładamy na krakersy. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej