Ciasto z konfiturą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

212 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

420 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto z konfiturą

Składniki

ciasto:

4 sztuki

200 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

250 gramów

1 łyżka

lukier:

1 szczypta

2 łyżki

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawaj pojedynczo jajka.

Ciasto z konfiturą - Krok 1

Krok 2

Do masy dodaj mąkę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto z konfiturą - Krok 2

Krok 3

Na koniec wyłóż na ciasto konfiturę i delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto z konfiturą - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do formy. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź patyczkiem czy ciasta jest suche.

Ciasto z konfiturą - Krok 4

Krok 5

Cukier puder utrzyj z wodą na bardzo gęsty lukier. Dodaj odrobinę barwnika spożywczego i wymieszaj.

Ciasto z konfiturą - Krok 5

Krok 6

Gotowym lukrem posmaruj wierzch wystudzonego ciasta.

Ciasto z konfiturą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Justyna Przerwa Pakuła

    Justyna Przerwa Pakuła

    ciekawa jestem jego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z konfiturąCiasto z konfiturą

Masz ochotę na pyszne ciasto z owocami, a sezon na maliny, borówki i porzeczki już się skończył? Upiecz ciasto z konfiturą. Słodkie, owocowe i bardzo proste w przygotowaniu – to klasyczne ucierane. Odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki wszystkie potrzebne składniki (wystarczą dwie godziny), żeby zdążyły się ogrzać do temperatury pokojowej. Zmiksuj tłuszcz z cukrem i jajkami, a następnie dodawaj do niego mąkę i mąkę ziemniaczaną, która sprawi, że ciasto będzie miało lepszą konsystencję. Na koniec delikatnie wymieszaj masę z konfiturą albo powidłami o dowolnym smaku – dobrze będzie pasować np. porzeczkowa albo wiśniowa. Po upieczeniu i przestudzeniu, polej ciasto różowym lukrem. Zrobisz go, ucierając na gładką, gęstą masę cukier puder, wodę i czerwony barwnik spożywczy. Żeby lukier zyskał lekko kwaskowaty smak, dodaj do niego sok z cytryny. Gotowe ciasto z konfiturą udekoruj owocami albo posyp wiórkami kokosowymi. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami sprawi Ci dużo radości.