Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotowej konfitury z pomarańczy dodajemy 2 łyżeczki startego, świeżego korzenia imbiru i ze sobą mieszamy.

Krok 2

Wkładamy gałki lodów do filiżanki i dodajemy pożądaną ilość konfitury z pomarańczy z dodatkiem imbiru.

Krok 3

Dekorujemy drobnymi paskami skórki z pomarańczy.

3

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Fit lody czekolaowe, w mojej modyfikacji, się kłaniają - mniej kalorii, ale MAX fajny smaczek posiadają. A jak je przygotowuję? Wcześniej zamrożonego banana z łyżką ciemnego kakao miksuję. Banan za słodzidło służy, a kakao - dobry poziom magnezu nam wróży...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Te lody same w sobie to kunszt dla podniebienia!!! Ja dodałabym świeżych pomarańczy dla orzeźwienia. :D TAK PROSTE A TAK PYSZNE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Moje lody czekoladowe będą z konfiturą truskawkową, również będzie pasowało, już wyobrażam sobie, jak przyjemnie będzie się zajadało. Obędzie się także bez imbiru, lecz dodam miód, co sprawi, że deser będzie słodziutki - taki idealny na letnie smutki... Pokruszonymi ziarnami kakao posypię i rodzynkami - gotowe, te lody będą wyborowe! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z konfiturą pomarańczowąLody czekoladowe z konfiturą pomarańczową

Jeśli szukasz smacznego dodatku do lodów czekoladowych, koniecznie zainspiruj się tym przepisem. Ich smak świetnie podkreśli konfitura z pomarańczy wymieszana ze startym na drobnych oczkach tarki świeżym imbirem. Możesz wykorzystać gotowe przetwory lub domowy mus. Aby przygotować ten drugi, wystarczy, że obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomarańcze zmiksujesz za pomocą robota kuchennego i tak przygotowaną masę będziesz gotować w rondelku do momentu osiągnięcia przez nią właściwej konsystencji. Jako dodatek do przyrządzonego musu świetnie pasować będzie niewielka ilość dobrze pokruszonych w moździerzu goździków. Kulki lodów czekoladowych umieść w filiżankach, polej je konfiturą lub musem i ozdób paskami skórki z pomarańczy. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego – sparzoną i osuszoną pomarańczę zetrzyj za pomocą specjalnej obieraczki. Jako dekoracja sprawdzą się również wiórki gorzkiej czekolady. Zobacz nasz przepis na pyszne lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową.