Ciasto z konfiturą pomarańczową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

450 gramów

220 gramów

1 łyżeczka

0.5 szklanki

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką pokrojoną w kawałki Kasią wymieszaj w mikserze, dodaj cukier, żółtka i śmietanę 18%.

Krok 2

Połowę masy lekko ugniatając, wyłóż do wyłożonej papierem tortownicy, posmaruj konfiturą, posyp resztą pokruszonej w rękach masy.

Krok 3

Piecz w 180 stopniach C przez około 40 minut.

Krok 4

Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z konfiturą pomarańczową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek na proszku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z konfiturą pomarańczowąCiasto z konfiturą pomarańczową

Masz ochotę na znakomitą słodką przekąskę z wyrazistym owocowym dodatkiem? W takim razie przygotuj ciasto z konfiturą pomarańczową, do którego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, a ponadto jest bardzo proste w przygotowaniu. Będzie odpowiednie jako deser po obiedzie lub podwieczorek. Na początek mąkę z proszkiem do pieczenia i pokrojoną na niewielkie kawałki margaryną wymieszaj w kielichu miksera, dodając cukier, żółtka oraz śmietanę o zawartości tłuszczu 18%. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę masy. Posmaruj ją konfiturą pomarańczową i posyp pozostałą częścią pokruszonej w rękach zwartej masy – w ten sposób powstanie apetyczna kruszonka. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180° C. Najlepiej jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto z konfiturą pomarańczową podawaj do gorącego mleka, kawy lub kakao. Wspaniale będzie komponowało się z lodami waniliowymi albo śmietankowymi. Przekonaj się, jak wybornie smakuje ten prosty wypiek.