
Składniki
4 sztuki
210 gramów
250 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
170 mililitrów
150 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Krok 2
Wlej powoli olej i zmiksuj. Dodaj też likier jajeczny (adwokat) i ekstrakt z wanilii - zmiksuj ponownie do połączenia. Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz całość.

Krok 3
Przełóż masę do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka z adwokatem
Co prawda babka z adwokatem, ale broni się sama. Zdecydowanie wyróżnia się na tle słodkości, które najczęściej pojawiają się w menu podczas bardziej uroczystych deserów i podwieczorków. Serniki, makowce i pierniki są pyszne, ale wyjątkowo aromatyczne wcielenie adwokatowej babki z olejem będzie cieszyło się niezrównanym powodzeniem podczas przyjęć.
Dla kogo?
W sam raz dla osób, które lubią piec, ale na co dzień nie mają na to zbyt wiele czasu. Przygotowanie i wymieszanie produktów w przepisie na babkę z adwokatem nie trwa długo, a cała reszta kulinarnej magii odbywa się już w piekarniku.
Na jaką okazję?
Babka z likierem jajecznym zostanie ozdobą wielkanocnego stołu. Możecie przygotować ją w formie o dowolnym kształcie, więc na mniej odświętne spotkania również będzie jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Pierwsza receptura na likier jajeczny powstała w Holandii w XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Wielkanocna babka z dodatkiem aromatu rumowego również zachwyca zapachem i smakiem.