Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1069 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

375 gramów

2 opakowania

1 szczypta

600 gramów

100 gramów

75 gramów

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (pieczenie z termoobiegiem: 180°C). Wymieszaj cukier, cukier wanilinowy, 1 szczyptę soli, mąkę i orzechy laskowe.

Krok 2

W dużym garnku delikatnie rozpuść kostkę do pieczenia Kasia. Mieszankę cukru, mąki i orzechów dodaj w całości do kostki do pieczenia Kasia i zamieszaj widelcem, tak aby powstała kruszonka.

Krok 3

Dwie trzecie kruszonki wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłońmi. Spód ciasta posyp płatkami owsianymi i przykryj warstwą jagód. Pozostałą kruszonkę ponownie zamieszaj widelcem i posyp nią owoce.

Krok 4

Ciasto jagodowe z kruszonką piecz w rozgrzanym piekarniku 30–35 minut, aż uzyska złotawo-brązowy kolor.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeżeli ciasto wiśniowe z kruszonką nie zostanie natychmiast zjedzone, możesz je po 2 lub 3 dniach ponownie zapiekać przez około 5 minut w piekarniku o takiej samej temperaturze, tak aby znów było chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z porzeczkami i kruszonkąCiasto z porzeczkami i kruszonką

Owocowe ciasto z kruszonką to jeden z najprostszych i najbardziej lubianych domowych wypieków. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi dowiesz się, w jaki sposób przygotować rozpływające się w ustach ciasto, które powinno się zawsze udać. Zacznij od wymieszania dwóch rodzajów cukru – drobnego do wypieków i waniliowego – z mąką pszenną oraz drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Taką mieszankę połącz za pomocą widelca z roztopioną kostką do pieczenia, aby powstała kruszonka. Prostokątną lub kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia, umieść w niej ciasto i spłaszcz dłońmi, formując równy spód. Posyp go płatkami owsianymi, a jako kolejną warstwę dodaj jagody świeże lub mrożone. Równie dobrze sprawdzą się także inne owoce, takie jak: maliny, jeżyny, porzeczki czy agrest. Wierzch ciasta obsyp pozostałą kruszonką i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu, aż się zrumieni. Serwuj z kleksem bitej śmietany, kremem waniliowym lub odrobiną lodów śmietankowych. Przekonaj się, jak pyszne jest ciasto jagodowe z kruszonką.