Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

2 łyżeczki

12 sztuk

1 opakowanie

1 łyżka

1 opakowanie

200 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru.

Krok 2

Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany.

Krok 3

Dodawać po trochu mąkę.

Krok 4

Wymieszać delikatnie.

Krok 5

Wylać do prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w 170*C.

Krok 6

Ciasto wystudzić i nasączyć zalewą z ananasów.

Krok 7

Galaretkę zieloną rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić.

Krok 8

Śnieżkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu.

Krok 9

Galaretkę wlać do Śnieżki i masę wylać na biszkopt.

Krok 10

Schłodzić godzinę.

Krok 11

Na wierzchu rozłożyć plasterki ananasów.

Krok 12

W środek każdego ananasa włożyć wisienkę.

Krok 13

Całość zalać czerwoną galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu.

Krok 14

Odstawić do stężenia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej