ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

1.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

400 gramów

400 gramów

3 łyżeczki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier (1 szklanka ) i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Przekroić na pół.

Krok 2

Po ostygnięciu czas na masę jogurtową: Ubić 200 ml śmietany. Wymieszać jogurt z 100 g cukru, dodać 20 dag Kasi. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.

Krok 3

Podgrzewać w małym rondelku na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści. Przelać żelatynę do miseczki i wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie dodać resztę jogurtu.

Krok 4

Dodać owoce i wymieszać łyżką.

Krok 5

Dodać ubitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać.

Krok 6

Wstawić krem na kilka minut do lodówki, a kiedy zacznie gęstnieć, wyłożyć na ciasto między dwie części biszkoptu oraz lekko posmarować górę. Na nią położyć połówki truskawek, kremem dookoła zrobić gwiazdki, przygotować galaretkę, gdy galaretka nieco stężeje w lodówce, wlewamy ją na ciasto. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto biedronka
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej