ciasto z truskawkami i kremem jogurtowym

- Krok 1Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier (1 szklanka ) i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Przekroić na pół.
- Krok 2Po ostygnięciu czas na masę jogurtową: Ubić 200 ml śmietany. Wymieszać jogurt z 100 g cukru, dodać 20 dag Kasi. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
- Krok 3Podgrzewać w małym rondelku na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści. Przelać żelatynę do miseczki i wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie dodać resztę jogurtu.
- Krok 4Dodać owoce i wymieszać łyżką.
- Krok 5Dodać ubitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać.
- Krok 6Wstawić krem na kilka minut do lodówki, a kiedy zacznie gęstnieć, wyłożyć na ciasto między dwie części biszkoptu oraz lekko posmarować górę. Na nią położyć połówki truskawek, kremem dookoła zrobić gwiazdki, przygotować galaretkę, gdy galaretka nieco stężeje w lodówce, wlewamy ją na ciasto.
Przygotowanie