Cordon bleu z kurczaka

ze słonecznikiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

10 plastrów

10 plastrów

50 gramów

1 sztuka

100 gramów

10 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry, rozbij młotkiem, a następnie dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 2

Do środka każdej piersi drobiowej włóż po plastrze sera i szynki. Brzegi mięsa zawiń do środka.

Cordon bleu z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane kotleciki panieruj w mące, jajku i bułce tartej pomieszanej z ziarnami słonecznika.

Cordon bleu z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie podawaj.

Cordon bleu z kurczaka - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon bleu z kurczakaCordon bleu z kurczaka

Cordon bleu to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw szwajcarskich. Jest to kotlet nadziewany serem żółtym oraz szynką. W oryginalnym przepisie przyrządza się go z mięsa cielęcego, jednak z czasem popularna stała się wersja z kurczaka. Chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku – jak go zrobić? Mięso z piersi kurczaka rozbij cienko i dopraw. Na środku każdej porcji nałóż plaster sera oraz szynki i zawiń brzegi kotleta do środka. Panieruj w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Żeby panierka była jeszcze bardziej chrupiąca i nabrała ciekawego posmaku, dodaj do niej ziarna słonecznika. Usmaż na złocisty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym albo słonecznikowym. Cordon bleu możesz podać na wiele sposobów. Z ziemniaczanym purée, opiekanymi ziemniakami, świetnie będą też do niego pasować grube belgijskie frytki. Taki zestaw serwuj z dowolną surówką, np. z kapusty czerwonej. Przygotuj szwajcarskie danie według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego!