Cukinia faszerowana mięsem mielonym
i mozzarellą, czyli cukinia po włosku
łatwe
3388 osób zapisało

Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone do nadziania cukinii wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Krok 2
W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki.

Krok 3
Do mięsa dorzuć posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią.

Krok 4
Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z uduszonego mięsa.

Krok 5
Cukinię faszerowaną mięsem mielonym posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Jeśli masz ochotę na warzywną przekąskę, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym po włosku. Za smak rodem ze słonecznej Italii odpowiadają mozzarella, pomidory oraz umiejętnie dobrane przyprawy. Jak połączyć wszystkie produkty w harmonijną i pyszną całość, jaką jest cukinia nadziewana mięsem mielonym? Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj cukinię faszerowaną mięsem mielonym po włosku. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Cenisz przepisy na proste i efektowne potrawy? Cukinia faszerowana mięsem to idealny pomysł na kompletny obiad albo gorącą kolację dla czterech osób. Jej przygotowanie zajmuje tylko pół godziny, więc z pewnością znajdziesz na to czas. Kolorowe danie, jakim jest cukinia faszerowana, będzie kusić już na pierwszy rzut oka, by spróbować pysznej cukinii nadziewanej mięsem mielonym.
Na jaką okazję?
Faszerowana cukinia jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i podwieczorek czy szybki obiad w ciągu tygodnia. Apetyczna cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym powinna znaleźć swoje miejsce w menu zwłaszcza w letnich miesiącach, kiedy nie można narzekać na brak świeżych produktów. Podczas następnego spaceru zajrzyj na pobliski targ – sezonowe warzywa i owoce to jest to, by przygotować najlepszą faszerowaną cukinię z mięsem mielonym!
Czy wiesz, że?
Sekret cukinii faszerowanej mięsem mielonym tkwi przede wszystkim w farszu, który wykonasz na bazie zaledwie kilku składników, m.in. mielonego mięsa oraz pomidorów z puszki. Jeśli chcesz nadać przekąsce bardziej wyrazistego smaku, nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach – idealnym dodatkiem do farszu do cukinii nadziewanej mięsem mielonym będą m.in.: majeranek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy czy papryka w proszku. Na wydrążone cukinie nałóż uprzednio przygotowane nadzienie z duszonego mięsa i zapiekaj przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by pod koniec pieczenia całość cukinii z mięsem mielonym posypać mozzarellą.
Dla urozmaicenia:
Z farszem do cukinii nadziewanych można zaszaleć. Bardzo dobrym jego uzupełnieniem jest ryż lub drobna kasza. Świetnie sprawdzi się kuskus. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, w przepisie na cukinię faszerowaną mięsem mielonym mozzarellę zastąp serem feta.