Cukinia w cieście piwnym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia w cieście piwnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

3 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Surowe jajka roztrzep z mąką, dodaj do ciasta piwo i dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być tak gęste jak ciasto racuchowe. W razie potrzeby dodaj jeszcze mąki i wymieszaj dokładnie, aby nie tworzyła grudek.

Krok 2

Cukinię umyj, odkrój obydwa jej końce i potnij na grube plastry. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 3

Doprawione plastry cukinii maczaj w piwnym cieście i wrzucaj na patelnię. Smaż na złoty kolor z obydwóch stron.

Krok 4

Z jogurtu i świeżych, posiekanych ziół przygotuj sos, dolej sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, w razie potrzeby przypraw. Soczyste placuszki z cukinii polewaj w trakcie jedzenia przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej