Cykoria w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cykoria w sosie serowym

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1.5 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorię kroimy na połówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 2 łyżek masła i soku z cytryny przez 15 minut.

Krok 2

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim cykorię.

Krok 3

W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy, mieszając. Dolewamy mleko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia intensywnie mieszając.

Krok 4

Dodajemy starty ser, mieszamy.

Krok 5

Powstałym sosem zalewamy cykorię i zapiekamy 10 minut w 220 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brokuły w cieście
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej