
Składniki
6 sztuk
1.5 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorię kroimy na połówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 2 łyżek masła i soku z cytryny przez 15 minut.
Krok 2
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim cykorię.
Krok 3
W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy, mieszając. Dolewamy mleko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia intensywnie mieszając.
Krok 4
Dodajemy starty ser, mieszamy.
Krok 5
Powstałym sosem zalewamy cykorię i zapiekamy 10 minut w 220 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej