Cykoria w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cykoria w sosie serowym

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1.5 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorię kroimy na połówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 2 łyżek masła i soku z cytryny przez 15 minut.

Krok 2

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim cykorię.

Krok 3

W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy, mieszając. Dolewamy mleko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia intensywnie mieszając.

Krok 4

Dodajemy starty ser, mieszamy.

Krok 5

Powstałym sosem zalewamy cykorię i zapiekamy 10 minut w 220 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cykoria w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej