
Składniki
6 sztuk
1.5 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorię kroimy na połówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 2 łyżek masła i soku z cytryny przez 15 minut.
Krok 2
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim cykorię.
Krok 3
W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy, mieszając. Dolewamy mleko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia intensywnie mieszając.
Krok 4
Dodajemy starty ser, mieszamy.
Krok 5
Powstałym sosem zalewamy cykorię i zapiekamy 10 minut w 220 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej