Czekoladowe brownie z kokosem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

241 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

170 gramów

130 gramów

1 szklanka

3 sztuki

0.5 szklanki

krem kokosowy:

2 szklanki

0.5 szklanki

160 gramów

0.5 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od upieczenia czekoladowego brownie. Czekoladę z Kasią rozpuść w kąpieli wodnej i lekko wystudź.

Krok 2

Jaja ubij z cukrem na sztywną i jasną pianę. Połącz wszystko i dodaj orzechy.

Krok 3

Piecz w foremce z pergaminem w 170 stopniach przez 10-15 minut.

Krok 4

Przygotuj krem kokosowy. Cukier wymieszaj z kaszą manną i wiórkami kokosowymi. Zagotuj mleko, wsyp suche składniki, dokładnie i szybko wymieszaj.

Krok 5

Masę doprowadź do zagotowania i dodaj margarynę. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż składniki się połączą.

Krok 6

Upieczone brownie zalej ciepłą masą kokosową i odstaw całość do ostygnięcia.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Póki masa kokosowa na cieście będzie jeszcze lekko ciepła możesz ją posypać kruszonymi kawałkami czekolady.

2

Opinie o przepisie

  • Barbara Listek

    Barbara Listek, 18.04.2019

    Jaki rozmiar blaszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe brownie z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe brownie z kokosemCzekoladowe brownie z kokosem

Puszysty i wilgotny środek, chrupiący wierzch i niesamowicie czekoladowy smak. I choć jego historia ma początek za oceanem, to szybko zadomowiła się na terenie Europy. Obecnie brownie to jedno z częściej kupowanych, pieczonych i szukanych pozycji kulinarnych w Internecie. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i proste w przygotowaniu ciasto, postaw na czekoladowe brownie z kokosem! Jedno jest pewne – na jednym kawałku się nie skończy!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów czekolady. Ta słodycz nie da o sobie zapomnieć!

Na jaką okazję?

Spotkanie z przyjaciółmi? Wizyta rodzina? A może deser w towarzystwie pyszniej herbaty? Brownie z kokosem zna się na rzeczy i umili każde spotkanie!

Czy wiesz, że?

Pewne historie mówią o tym, że czekoladowe brownie powstało zupełnie przez przypadek. Prawdopodobnie amerykańska gospodyni zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia. Mimo, że ciasto nie wyrosło i wręcz przypominało zakalec, postanowiła podać je gościom. Ze względu na swój intensywnie czekoladowy smak, deser w szybkim tempie przypadł ludziom do gustu.

Dla urozmaicenia:

Póki masa kokosowa na cieście będzie jeszcze lekko ciepła, możesz ją posypać kruszonymi kawałkami czekolady.