Brownie z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie z fasoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

250 gramów

150 gramów

3 łyżki

5 łyżek

80 gramów

80 gramów

200 gramów

50 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsącz i wypłukaj pod bieżącą wodą. Fasolę przełóż do kielicha miksera lub zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę.

Brownie z fasoli - Krok 1

Krok 2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce połącz fasolę z olejem, czekoladę, mąką gryczaną, ksylitol, przyprawy, proszek do pieczenia, porzeczki oraz bakalie.

Brownie z fasoli - Krok 2

Krok 3

Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta wyłożonej wcześniej pergaminem.

Brownie z fasoli - Krok 3

Krok 4

Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem. Ciasto podawaj po ostygnięciu.

Brownie z fasoli - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto możesz z wierzchu udekorować np. plastrami migdałów. W tym celu powierzchnię ciasta delikatnie posmaruj miodem, a następnie oprósz migdałami.

2

Opinie o przepisie

  • Daniel Pranica

    Daniel Pranica , 20.12.2020

    trochę suche jak na brownie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK jedno z moich ulubionych ciast! Mało kto odgaduje, że jednym ze składników jest fasola. Moja sprawdzona wersja fasolowego fit brownie: Składniki na ciasto: – 3 puszki czerwonej fasoli, – 5 jajek, – 3 duże dojrzałe banany, –3 łyżki prawdziwego kakao, – szklanka ksylitolu (można zastąpić miodem lub zwykłym cukrem) – 2 łyżeczki sody – 4 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy) Polewa: – gorzka czekolada (im więcej % kakao tym lepiej) – 1/5 szklanki mleka, – dwie łyżki kakao, – 2 łyżki ksylitolu (miód lub cukier) * dodatkowo można dodać orzechy, bakalie itp. Przygotowanie: 1. Blaszkę smarujemy odrobiną masła. 2.Płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. 3. Do fasoli dodajemy jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie blendujemy, nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). 4. Gotową już masę przelewamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawi). 5. Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę (mieszając ją z kakao, ksylitolem i mlekiem). 6. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. 7. Wystudzone ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie z fasoliBrownie z fasoli

Ciasta, w których główną rolę grają nieoczywiste składniki, jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze kuchnie. Jednym z tych najbardziej popularnych jest wilgotne, mocno czekoladowe brownie, stworzone na bazie… czerwonej fasoli. Jeśli jeszcze nie próbowałeś do tej pory tego przepisu, nie zwlekaj dłużej – na pewno tego nie pożałujesz! Brownie z fasoli potrafi pozytywnie zaskoczyć!

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela słodkości, ale i tych, którzy na co dzień odmawiają deserów – teraz już nie muszą się ograniczać!

Na jaką okazję?

Brownie z fasoli świetnie sprawdzi się jako gość na podwieczorku. Z mrożoną herbatą czy lemoniadą będzie smakowało perfekcyjnie.

Czy wiesz, że?

Fasola należy do najstarszych gatunków warzyw uprawianych przez człowieka. Jej kolebką jest Ameryka Środkowa, a pierwsze ślady upraw odnaleziono w Peru.

Dla urozmaicenia

Nieco inną wersję warzywnego brownie przygotować możesz także z batatów czy ciecierzycy.