Czekoladowy puch

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

220 gramów

3 łyżki

pianka:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

150 mililitrów

40 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz w blenderze i wymieszaj z roztopioną Kasią i dwoma łyżkami przegotowaną wody. Na paterze połóż obręcz tortownicy lub obręcz tortową o średnicy 26 cm. Otrzymaną masę przełóż do obręczy, ugnieć łyżką i odstaw całość do lodówki.

Czekoladowy puch - Krok 1

Krok 2

Żelatynę podziel na trzy części i wsyp do trzech miseczek, każdą porcję zalej 50 ml soku pomarańczowego i odstaw by napęczniała. Przygotuj rondelek, w nim roztop pół kostki Kasi, zdejmij z ognia, dodaj 1 porcję żelatyny i połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Trzymaj w ciepłej kąpieli wodnej, by żelatyna nie stężała.

Czekoladowy puch - Krok 2

Krok 3

Cztery białka jaj (z wcześniej sparzonych jaj) ubij z cukrem (100 g) na sztywną pianę. Do masy wlewaj partiami przygotowaną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj rózgą.

Czekoladowy puch - Krok 3

Krok 4

Otrzymaną piankę przełóż do formy zachowując nierówną powierzchnię. Odstaw na chwilę do lodówki. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe pianki: z białej i mlecznej czekolady i wyłóż na ciasto w formie.

Czekoladowy puch - Krok 4

Krok 5

Powierzchnię ostatniej warstwy wyrównaj. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki. Dobrze stężałą piankę wyjmij z obręczy i udekoruj według uznania.

Czekoladowy puch - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Żurkowska

    Gabriela Żurkowska

    TAK. Do warstwy pianki z białej czekolady fajnie byłoby wrzucić czerwone porzeczki, żeby złamać słodycz ich kwaśnym smakiem. Lub też świeże porzeczki ułożyć na wierzchu w ramach dekoracji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej