CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżeczki

krem:

1 kilogram

2 opakowania

800 mililitrów

4 łyżki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.

Krok 2

Drugą połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki.

Krok 4

Następnie przekrojone śliwki układamy jedna obok drugiej na cieście.

Krok 5

3/4 szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie.

Krok 6

Resztę mleka wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kokos i kaszę, po czym wlewamy rozmącone budynie i gotujemy chwilę, aż budyń nam zgęstnieje.

Krok 7

Gorący budyń wylewamy na śliwki.

Krok 8

Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Krok 9

Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CZEKOLADOWY ŚLIWKOWIEC Z BUDYNIEM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej