Czeski placek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

krem:

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 szklanki

4 łyżki

polewa:

1 opakowanie

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połączyć ze sobą - ciasto powinno być dość rzadkie - ew. dodać więcej śmietany.

Krok 2

Z ciasta upiec 3 placki.

Krok 3

Każdy jeszcze na ciepło zawinąć w wilgotna ściereczkę.

Krok 4

Masa: Grysik wsypać na zimne mleko, gotować ciągle mieszając, po ugotowaniu dobrze ostudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć z cukrem, dodać zimny grysik.

Krok 6

Placki przekładać masą grysikową.

Krok 7

Pod grysik można dodać cieniutką warstwę powideł śliwkowych.

Krok 8

Na wierzch dajemy polewę czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeski placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej