
Składniki
360 gramów
200 mililitrów
15 gramów
2 łyżeczki
3 szczypty
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Krok 2
Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).
Krok 3
Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.
Krok 4
Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej