Czosnkowo ziołowe bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowo ziołowe bułeczki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

360 gramów

200 mililitrów

15 gramów

2 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Krok 2

Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).

Krok 3

Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.

Krok 4

Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej