Czosnkowo ziołowe bułeczki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

48

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

360 gramów

200 mililitrów

15 gramów

2 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Krok 2

Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).

Krok 3

Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.

Krok 4

Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej