Czosnkowo ziołowe bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Czosnkowo ziołowe bułeczki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

360 gramów

200 mililitrów

15 gramów

2 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Krok 2

Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).

Krok 3

Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.

Krok 4

Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej