Czosnkowo ziołowe bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowo ziołowe bułeczki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

360 gramów

200 mililitrów

15 gramów

2 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Krok 2

Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).

Krok 3

Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.

Krok 4

Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej