Czosnkowo ziołowe bułeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowo ziołowe bułeczki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

360 gramów

200 mililitrów

15 gramów

2 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Krok 2

Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).

Krok 3

Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.

Krok 4

Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowo ziołowe bułeczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej