Jajka sadzone w bułce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka sadzone w bułce

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

8 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę pokrój na 8 grubych plastrów, wyjmij miąższ, pozostawiając tylko skórkę. Zarumień skórki na patelni.

Krok 2

Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź bulionem, dopraw solą, pieprzem, tabasco, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.

Krok 4

Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, ułóż krążki z bułki.

Krok 5

W każdy z nich wbij jajko, zalej pozostałym sosem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej