Jajka sadzone w bułce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka sadzone w bułce

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

8 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę pokrój na 8 grubych plastrów, wyjmij miąższ, pozostawiając tylko skórkę. Zarumień skórki na patelni.

Krok 2

Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź bulionem, dopraw solą, pieprzem, tabasco, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.

Krok 4

Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, ułóż krążki z bułki.

Krok 5

W każdy z nich wbij jajko, zalej pozostałym sosem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej