
Składniki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
8 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę pokrój na 8 grubych plastrów, wyjmij miąższ, pozostawiając tylko skórkę. Zarumień skórki na patelni.
Krok 2
Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź bulionem, dopraw solą, pieprzem, tabasco, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 3
Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.
Krok 4
Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, ułóż krążki z bułki.
Krok 5
W każdy z nich wbij jajko, zalej pozostałym sosem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej