Składniki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
8 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę pokrój na 8 grubych plastrów, wyjmij miąższ, pozostawiając tylko skórkę. Zarumień skórki na patelni.
Krok 2
Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź bulionem, dopraw solą, pieprzem, tabasco, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 3
Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.
Krok 4
Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, ułóż krążki z bułki.
Krok 5
W każdy z nich wbij jajko, zalej pozostałym sosem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej