Deser jogurtowy z musem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Deser jogurtowy z musem truskawkowym

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

13

heart
652 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 opakowanie

0.5 szklanki

32 sztuki

12 sztuk

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź i połącz z jogurtem.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 1

Krok 2

Połowę truskawek pokrój w plasterki lub w kosteczkę. Drugą połowę zmiksuje w blenderze na mus.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 2

Krok 3

Tężejący jogurt wymieszaj z truskawkami i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 3

Krok 4

Gotowy serniczek polej musem truskawkowym. Udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj z biszkoptami.

Deser jogurtowy z musem truskawkowym - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, fosforu, wapnia, , witaminy B2, witaminy B12.

1

Opinie o przepisie

  • ilona durka

    ilona durka , 01.02.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser jogurtowy z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser jogurtowy z musem truskawkowymDeser jogurtowy z musem truskawkowym

Zgadzasz się, że najlepszy podwieczorek to ten na słodko? Pokażemy Ci, jak w łatwy sposób przyrządzić smakowity deser. Serniczek na zimno z truskawkami i biszkopcikami, udekorowany listkami świeżej mięty, znakomicie orzeźwi i będzie niezwykle przyjemną częścią codziennego jadłospisu.

Dla kogo? Podwieczorek przygotowany z myślą o miłośnikach słodkości, którzy szukają alternatywy dla tych gotowych. Truskawkowy sernik na zimno, na bazie jogurtu naturalnego, bez wątpienia przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym w rodzinie.

Na zdrowie! Wzmacnia naturalną odporność organizmu oraz dba o poprawną pracę układu krążenia – mowa oczywiście o niezastąpionej witaminie C. Co ciekawe, truskawki posiadają jej więcej niż cytryny czy grejpfruty. Decydując się na jedną porcję sernika na zimno z truskawkami, dostarczymy sobie 52, 4 mg czyli aż 65,5% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!

Czy wiesz, że? Świeża mięta będzie stanowić atrakcyjny element dekoracyjny, ale jednocześnie nieco przełamie smak sernika, wprowadzając nutę orzeźwienia.