Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

i warzywami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

10

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

8 łyżek

1 sztuka

12 łyżek

4 sztuki

8 łyżek

8 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

4 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Przygotuj warzywa: marchewkę, pietruszkę i pieczarki utrzyj na tarce jarzynowej. Pora pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni classic i dodaj rozdrobnione warzywa. Duś do momentu odparowania wody. Następnie dodaj soczewicę i kaszę jaglaną, otręby oraz Knorr Naturalnie Smaczne „Spaghetti Bolognese”. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Z papryki skrój górną część z ogonkiem i usuń nasiona. Do środka papryki włóż przygotowany farsz, przykryj „czapeczką”. Paprykę ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj ok 35 minut w 200 °C.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Pod koniec pieczenia zdejmij „czapeczkę”, połóż ser mozzarella i zapiecz jeszcze kilka minut, do momentu zrumienienia sera. Danie podawaj gorące, udekorowane kiełkami rzodkiewki.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6 (pirydoksyny), witaminy B12, niacyny, folianów, jodu, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana kaszą jaglanąPapryka faszerowana kaszą jaglaną

Nie masz pomysłu na kolację? Proponujemy faszerowaną paprykę! Wytrwane dania z nadzieniem zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Doceniamy ich niepowtarzalny smak i bogactwo składników. Faszerowane warzywa są przepyszne, ale również smakowicie wyglądają. Podano do stołu!

Dla kogo? Faszerowane papryki to danie uniwersalne. Znakomite zarówno na codzienny rodzinny obiad, jak i na wykwintną kolację. Bezmięsna receptura szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom kuchni wegetariańskiej.

Na zdrowie! Czym nadziewać? Bezmięsne farsze bazują zazwyczaj na produktach zbożowych, np. ryżu lub rozmaitych rodzajach kasz. Składniki tej kategorii znajdują się na jednym z niższych pięter Piramidy Zdrowego Żywienia IŻŻ, co oznacza, że eksperci rekomendują włączenie ich do codziennego jadłospisu. Kasza jaglana, którą nadziewamy papryki z tego przepisu, dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych, wśród nich: magnez (121,1 mg, czyli 32,3% RWS), cynk (3,4 mg, czyli 34% RWS) oraz miedź (0,8 mg, czyli 80% RWS). Cały posiłek będzie natomiast bogatym źródłem żelaza (jedna porcja to 5,5 mg, czyli 39,3 RWS).

Czy wiesz, że? Jeśli lubimy paprykę, mamy do wyboru mnóstwo jej odmian. Najpopularniejsza i najlepsza do faszerowania to Bell, która przyjmuje barwę od zielonej, przez żółtą, pomarańczową, po czerwoną.