Dorsz po niemiecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po niemiecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

null

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

6 łyżek

4 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę z połowy.

Krok 2

Na dużej patelnię wrzuć posiekaną drobno cebulę i łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździk, liść laurowy i skórkę z cytryny.

Krok 3

Zalej wszystko wodą i duś na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 4

Ułóż filety na talerzu i polej sokiem z cytryny. Odstaw na czas duszenia wywaru. Po 20 minutach włóż filety na patelnię.

Krok 5

Przykrywamy i dusimy wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 6

1 szklankę wywaru przelewamy z patelni do rondla i gotujemy by połowa wyparowała. Dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj i dodaj masło, cały czas mieszając trzepaczką. Przypraw pieprzem i solą.

Krok 7

Gdy rybę będzie już miękka polewamy sosem. Pozostałą część sosu wlej do dzbanka.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Smażone warzywa z woka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej