Dorsz po niemiecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po niemiecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

null

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

6 łyżek

4 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę z połowy.

Krok 2

Na dużej patelnię wrzuć posiekaną drobno cebulę i łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździk, liść laurowy i skórkę z cytryny.

Krok 3

Zalej wszystko wodą i duś na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 4

Ułóż filety na talerzu i polej sokiem z cytryny. Odstaw na czas duszenia wywaru. Po 20 minutach włóż filety na patelnię.

Krok 5

Przykrywamy i dusimy wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 6

1 szklankę wywaru przelewamy z patelni do rondla i gotujemy by połowa wyparowała. Dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj i dodaj masło, cały czas mieszając trzepaczką. Przypraw pieprzem i solą.

Krok 7

Gdy rybę będzie już miękka polewamy sosem. Pozostałą część sosu wlej do dzbanka.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej