Składniki
1 sztuka
6 sztuk
6 sztuk
1 sztuka
null
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
6 łyżek
4 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę z połowy.
Krok 2
Na dużej patelnię wrzuć posiekaną drobno cebulę i łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździk, liść laurowy i skórkę z cytryny.
Krok 3
Zalej wszystko wodą i duś na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 4
Ułóż filety na talerzu i polej sokiem z cytryny. Odstaw na czas duszenia wywaru. Po 20 minutach włóż filety na patelnię.
Krok 5
Przykrywamy i dusimy wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 6
1 szklankę wywaru przelewamy z patelni do rondla i gotujemy by połowa wyparowała. Dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj i dodaj masło, cały czas mieszając trzepaczką. Przypraw pieprzem i solą.
Krok 7
Gdy rybę będzie już miękka polewamy sosem. Pozostałą część sosu wlej do dzbanka.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej