Drożdżowa róża

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

0.5 szklanki

10 dekagramów

0.75 szklanki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego 2 łyżki cukru, poczekać aż podrośnie.

Krok 2

W misce ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę, rozczyn, posolić, dodać roztopione masło.

Krok 3

Wyrobić tak, aby ciasto łatwo dało się zagnieść w kulę, jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki.

Krok 4

Postawić pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkować na długi prostokąt jak na roladę i posmarować marmoladą.

Krok 5

Zwinąć w roladę, pokroić na 6 lub 7 równych części. Tortownicę wysmarować masłem. Na środek postawić jeden do góry rozcięciem, a resztę na około niego.

Krok 6

Poczekać, aż wyrośnie. Posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowa róża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej