Drożdżówka babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówka babci

Autor: Asia Kwaśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

2 łyżeczki

1 szklanka

kruszonka:

1 opakowanie

ciasto:

2 sztuki

1.5 szklanki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 kilogram

1.5 szklanki

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie. Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia

Krok 2

Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo (z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Krok 3

Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.

Krok 4

Ciasto wyłożyć do blachy (mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę), przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni ok 35 minut. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Deska serów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej