Drożdżówka babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówka babci

Autor: Asia Kwaśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

100 gramów

1 szklanka

2 łyżeczki

ciasto:

1 opakowanie

1 kilogram

5 gramów

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1.5 szklanki

kruszonka:

1 opakowanie

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie. Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia

Krok 2

Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo (z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Krok 3

Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.

Krok 4

Ciasto wyłożyć do blachy (mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę), przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni ok 35 minut. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej