
Składniki
zaczyn:
2 łyżeczki
1 szklanka
kruszonka:
1 opakowanie
ciasto:
2 sztuki
1.5 szklanki
8 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 kilogram
1.5 szklanki
5 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie. Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia
Krok 2
Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo (z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Krok 3
Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
Krok 4
Ciasto wyłożyć do blachy (mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę), przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni ok 35 minut. Smacznego !!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej