Drożdżówka babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówka babci

Autor: Asia Kwaśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

2 łyżeczki

1 szklanka

kruszonka:

1 opakowanie

ciasto:

2 sztuki

1.5 szklanki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 kilogram

1.5 szklanki

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie. Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia

Krok 2

Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo (z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Krok 3

Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.

Krok 4

Ciasto wyłożyć do blachy (mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę), przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni ok 35 minut. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej