
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 łyżki
5 łyżek
0.5 szklanki
4 sztuki
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kalarepek odetnij wierzchy, wydrąż, gotuj około 10 minut w osolonym wrzątku.
Krok 2
Miąższ posiekaj i uduś na maśle*. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 3
Szyjki rakowe pokrój na mniejsze kawałki, dodaj wraz z żółtkami do miąższu.
Krok 4
Gotowym farszem napełnij kalarepki. Przykryj odciętymi wierzchami, ustaw w szerokim rondlu, podlej bulionem i gotuj około 30 min na średnim ogniu. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej