Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 łyżki
5 łyżek
0.5 szklanki
4 sztuki
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kalarepek odetnij wierzchy, wydrąż, gotuj około 10 minut w osolonym wrzątku.
Krok 2
Miąższ posiekaj i uduś na maśle*. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 3
Szyjki rakowe pokrój na mniejsze kawałki, dodaj wraz z żółtkami do miąższu.
Krok 4
Gotowym farszem napełnij kalarepki. Przykryj odciętymi wierzchami, ustaw w szerokim rondlu, podlej bulionem i gotuj około 30 min na średnim ogniu. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej