Dynia w sosie orzeszkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia w sosie orzeszkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki, oczyść z pestek, pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Orzeszki wrzuć na suchą patelnię, podpraż lekko, odłóż na później.

Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Dorzuć dynię, obsmaż. Fix Knorr rozmieszaj w wodzie używając jej nieco mnie niż w przepisie na opakowaniu, wlej do warzyw, duś razem kilka minut aż dynia zmięknie, ale pozostanie jędrna a sos zgęstnieje.

Krok 3

Połowę listków kolendry posiekaj i dodaj do sosu. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, posypując prażonymi orzeszkami i resztą kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pyzy ziemniaczane
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej