Dynia w sosie orzeszkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia w sosie orzeszkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki, oczyść z pestek, pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Orzeszki wrzuć na suchą patelnię, podpraż lekko, odłóż na później.

Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Dorzuć dynię, obsmaż. Fix Knorr rozmieszaj w wodzie używając jej nieco mnie niż w przepisie na opakowaniu, wlej do warzyw, duś razem kilka minut aż dynia zmięknie, ale pozostanie jędrna a sos zgęstnieje.

Krok 3

Połowę listków kolendry posiekaj i dodaj do sosu. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, posypując prażonymi orzeszkami i resztą kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej