Dynia w sosie orzeszkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia w sosie orzeszkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki, oczyść z pestek, pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Orzeszki wrzuć na suchą patelnię, podpraż lekko, odłóż na później.

Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Dorzuć dynię, obsmaż. Fix Knorr rozmieszaj w wodzie używając jej nieco mnie niż w przepisie na opakowaniu, wlej do warzyw, duś razem kilka minut aż dynia zmięknie, ale pozostanie jędrna a sos zgęstnieje.

Krok 3

Połowę listków kolendry posiekaj i dodaj do sosu. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, posypując prażonymi orzeszkami i resztą kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia w sosie orzeszkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Nachosy z indykiem - VIDEO
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej