Dziurawiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

2 sztuki

60 dekagramów

35 dekagramów

35 dekagramów

1 łyżeczka

biszkopt ciemny:

3 sztuki

130 dekagramów

1.5 łyżki

70 dekagramów

70 dekagramów

1 łyżeczka

krem:

2 opakowania

2.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

null gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt jasny: Ubijamy jajka z cukrem, gdy jajka będą ubite, wyłączamy mikser i przesiewamy przez sitko proszek do pieczenia wraz z obiema mąkami i delikatnie mieszamy łyżką (musimy upiec 2 takie same ciasta).

Krok 2

Pieczemy na prostokątnej blaszce w 180* przez ok 20 min.

Krok 3

Biszkopt ciemny wykonujemy w ten sam sposób, a po upieczeniu studzimy ciasto i musimy kieliszkiem wyciąć dziurki (4 szerokość na 7 długość).

Krok 4

Biszkopty można nasączyć herbatą z alkoholem.

Krok 5

Krem: Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń wg przepisu, tylko że z mniejszą ilością mleka (2,5 szklanki, musi być gęsty) i dodajemy do niego cukier.

Krok 6

Studzimy budyń.

Krok 7

Kasię ucieramy na puch, dodajemy porcjami po 1 łyżce zimny budyń i cukier puder, ucieramy na gładką masę.

Krok 8

Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, a pomarańczową normalnie wg przepisu. Nie doprowadzamy do całkowitego ścięcia.

Krok 9

Masę dzielimy na 3 części.

Krok 10

Na spód kładziemy jasny biszkopt, na to masę, następnie placek kakaowy.

Krok 11

W dziurkę dać dowolny owoc, zalać galaretką, na to nałożyć kolejną porcję kremu, biały placek, później ostatnią część masy, a na samą górę wycięte krążki posmarowane nutellą i ozdobione małym kawałeczkiem białej czekolady.

Krok 12

Na koniec wierzch ciasta zalewamy galaretką lub polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej