Dziurawiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

2 sztuki

60 dekagramów

35 dekagramów

35 dekagramów

1 łyżeczka

biszkopt ciemny:

3 sztuki

130 dekagramów

1.5 łyżki

70 dekagramów

70 dekagramów

1 łyżeczka

krem:

2 opakowania

2.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

null gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt jasny: Ubijamy jajka z cukrem, gdy jajka będą ubite, wyłączamy mikser i przesiewamy przez sitko proszek do pieczenia wraz z obiema mąkami i delikatnie mieszamy łyżką (musimy upiec 2 takie same ciasta).

Krok 2

Pieczemy na prostokątnej blaszce w 180* przez ok 20 min.

Krok 3

Biszkopt ciemny wykonujemy w ten sam sposób, a po upieczeniu studzimy ciasto i musimy kieliszkiem wyciąć dziurki (4 szerokość na 7 długość).

Krok 4

Biszkopty można nasączyć herbatą z alkoholem.

Krok 5

Krem: Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń wg przepisu, tylko że z mniejszą ilością mleka (2,5 szklanki, musi być gęsty) i dodajemy do niego cukier.

Krok 6

Studzimy budyń.

Krok 7

Kasię ucieramy na puch, dodajemy porcjami po 1 łyżce zimny budyń i cukier puder, ucieramy na gładką masę.

Krok 8

Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, a pomarańczową normalnie wg przepisu. Nie doprowadzamy do całkowitego ścięcia.

Krok 9

Masę dzielimy na 3 części.

Krok 10

Na spód kładziemy jasny biszkopt, na to masę, następnie placek kakaowy.

Krok 11

W dziurkę dać dowolny owoc, zalać galaretką, na to nałożyć kolejną porcję kremu, biały placek, później ostatnią część masy, a na samą górę wycięte krążki posmarowane nutellą i ozdobione małym kawałeczkiem białej czekolady.

Krok 12

Na koniec wierzch ciasta zalewamy galaretką lub polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziurawiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej