Egzotyczna potrawa z ryżem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.2 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

0

2 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżka

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej szklanka oliwy.

Krok 2

Bulion Knorr wymieszaj z 0,5 szklanki gorącej wody i kurkumą. Wlej do ryżu i gotuj 20 minut. Zestaw z ognia i trzymaj w cieple.

Krok 3

Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Obrane jabłka pokrój w kostkę, obrana cebulę pokrój również w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj mięso, jabłka, wiórki i przyprawy.

Krok 4

Wlej 5 łyżek wody i duś około 30 minut.

Krok 5

Gdy mięso będzie miękkie, wlej śmietanę wymieszana z mąka. Zagotuj i zestaw z ognia.

Krok 6

Jogurt wymieszaj z żółtkami i curry. Wlej do mięsa. Banany pokrój w plasterki. Podsmaż na reszcie oliwy, osącz z tłuszczu. Na półmisek wyłóż ryż a na nim mięso i banany.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej